SUDORACIÓ EXCESSIVA


La sudoració excessiva o hiperhidrosi és un tret hereditari que afecta un 1% de la població. És una afectació desagradable, que pot repercutir negativament en la vida professional, social i personal dels afectats. A part d’incrementar l’olor corporal, la roba es taca amb molta facilitat, el que també pot ser causa de despeses innecessàries.

La solució moderna és l’ús de la toxina botulínica (Bocouture®, Azzalure®, Vistabel®), una medicació de prescripció que, injectada per un metge amb experiència i formació adequada pot reduir dramàticament l’excés de suor. La toxina botulínica és una proteïna purificada natural que actua bloquejant la secreció d’acetilcolina en els nervis connectats a les glàndules sudorípares.

Causes de la sudoració excessiva

La hiperhidrosi està causada per una activitat anormal de les glàndules sudorípares eccrines de la pell. Les glàndules eccrines es troben a la pell, en diverses concentracions, depenent de l’àrea. Es troben majoritàriament en els palmells de les mans, la planta dels peus i les aixelles, en un total d’uns 2-4 milions de glàndules per persona. La seva funció és la de mantenir estable la temperatura corporal en casos de calor ambiental o increment de l’activitat física.

La suor s’evapora sobre la pell provocant un intercanvi tèrmic entre la sang dels vasos cutanis exteriors. Això vol dir que la sang es refreda quan passa prop de la superfície de la pell, contribuint a un descens de la temperatura de el cos.

La sudoració es pot medir en litres per hora

Tot i que les glàndules són normals, en casos d’hiperhidrosi estan afectades per un estímul excessiu per part dels nervis de el sistema nerviós central, situats en l’hipotàlem. Envoltant les glàndules sudorípares hi ha cèl·lules mioepitelials que es poden contraure a l’rebre un estímul dels nervis simpàtics. A l’contreure, la suor és expulsada a l’exterior a través dels porus. Aquests nervis utilitzen acetilcolina per estimular les cèl·lules. Aquí és on el tractament amb toxina botulínica actua, ja que a l’bloquejar la secreció de l’acetilcolina, les glàndules sudorípares no poden expulsar la suor.

Tratamients tradicionals de la hiperhidrosis

Les opcions de tractament de la hiperhidrosi inclouen clorurs d’alumini en fórmules desodorants, iontoforesi, i medicacions com el glicopirrolat o la clonidina. El tractament tòpic té un èxit limitat, mentre que les medicacions poden donar efectes secundaris desagradables com sequedat de boca i alteracions visuals, a més d’eficàcia limitada sobre la hiperhidrosi.

Les opcions quirúrgiques són l’escissió directa de la pell afectada o la simpatectomia, que consisteix a tallar els nervis que controlen la sudoració. La cirurgia té un ventall de possibles complicacions greus, com ara la perforació pulmonar (pneumotòrax), el síndrome de Horner, danys als nervis adjacents o cicatrització visible que limita els moviments i provoca una recuperació prolongada.

Tractament de la hiperhidrosis amb toxina botulínica

Per diagnosticar i determinar la zona afectada per la hiperhidrosi, es fa prèviament una prova anomenada “starch-iodine test”, que és indolora i no invasiva. Un cop el test s’ha dut a terme, la medicació s’injecta amb una xeringa estèril d’un sol ús, utilitzant una agulla finíssima. Les injeccions són intradèrmiques, i es reparteixen per la zona afectada de manera uniforme.

És un procediment ràpid, simple i efectiu. Al cap d’unes 48 hores, la majoria de pacients noten una reducció de la sudoració que pot durar 3-6 mesos. En alguns casos, els resultats òptims poden durar fins a un any.

Riscs i efectes secundaris

El tractament utilitza una medicació de prescripció mèdica exclusiva, per tant només es pot prescriure per un facultatiu. Les injeccions s’han d’administrar per una metge amb experiència i formació acreditada.

Pacients amb patologies de transmissió neuromuscular, glaucoma, infeccions, mares lactants i embarassades, entre altres condicions mèdiques, no són bons candidats per al tractament.
Possibles efectes secundaris: hematomes a la zona injectada, inflamació, al·lèrgia a la medicació, infecció, afectació de músculs perifèrics, a causa de la migració accidental del producte injectat.

Els efectes de la toxina botulínica duren uns 3-6 mesos. Després d’aquest període, es necessitarà repetir el tractament per reduir una altra vegada la sudoració excessiva. Recomanem que contactis al teu metge per comentar la teva situació individual.

Font d’informació: arxius del BCAM (British College of Aesthetic Medicine), 2021.

Tens dubtes? Contacta'ns: info@medicalaesthetics.es

LES NOSTRES AFILIACIONS I ASSOCIACIONS


©2021 Medical Aesthetics Ltd. All rights reserved