REDUCCIÓ DE MAMA

 
   

Un tractament quirúrgic per reduir la grandària i forma del pit femení.

Per què una reducció de mama?
Si la mama és massa gran o pesada, pot produir una varietat de problemes mèdics: dolor cervical i d’esquena, irritació de la pell, dificultats de respiració i inclús deformacions dels ossos. Una mama inusualment gran pot afectar negativament l’autoestima. Els sostenidors poden deixar marques a la pell del les espatlles. La reducció de mama és una tècnica quirúrgica amb la qual es treu greix, pell i teixit glandular del pit, per fer-lo més petit, lleuger i ferm. També pot reduir la grandària del mugró. L’objectiu és donar a la persona una mama més proporcionada amb relació amb la resta del cos.

Com saber si la reducció de mama està indicada per mi?
La reducció de mama es recomana normalment per assolir una millora física més que estètica, ja que uns pits massa grans i pesats produeixen restriccions d’activitat normal i causen molèstia. La operació no es du a terme normalment fins que el pit està completament format (a la edat de 20-21 anys), però en alguns casos es pot fer abans. La pacient ideal és una dona suficientment madura física i emocionalment, que entén els riscos i limitacions de la operació, i que té expectatives realistes.  La reducció de mama no es recomana si la pacient vol donar el pit (lactància).

Consulta inicial
Cada pacient i cada cirurgià té una visió personal de quina és la grandària i forma desitjada pel pit. Es, per tant, molt important el comentar amb el teu cirurgià les teves expectatives i objectius de manera franca i oberta. El cirurgià examinarà el teu pit i el fotografiarà, per tenir una referència durant i després de la operació. T’explicarà amb detall les variables que afecten les diferents tècniques quirúrgiques, tal com la teva edat, grandària i forma de la teva mama, i l’estat de la teva pell. També et comentarà si fa falta canviar la posició i grandària del  mugró. El teu cirurgià t’explicarà detalls de la tècnica utilitzada, anestèsia, on la operació es farà, els riscos i el cost. Algunes companyies asseguradores es fan càrrec del cost si la reducció mamària és necessària per raons exclusivament mèdiques. No dubtis en fer preguntes, ja que és molt important sentir-se adequadament informada abans de fer una decisió.

Riscos i efectes secundaris
La reducció de mama no és una operació senzilla, però amb un bon cirurgià, les complicacions solen ser menors. De tota manera, algunes persones es curen i recuperen millor que d’altres, per tant els resultats no es poden preveure totalment. Les complicacions possibles inclouen hemorràgia, infecció, reaccions a l’anestèsia, etc. Les cicatrius són petites tot i que permanents, i solen quedar cobertes pel sostenidor o banyador. El resultat de la operació pot deixar els pits una mica asimètrics, així com també la posició dels mugrons. Es important recordar que la possibilitat de produir llet pot quedar afectada, degut a que la operació treu part del teixit glandular mamari. Algunes pacients experimenten una reducció parcial o total de la sensibilitat del pit o mugró. Una complicació molt rara és la pèrdua de reg sanguini al mugró, el que necessitaria una reconstrucció amb pell de la pacient, provinent d’altres parts del cos.

 

 

Preparacions per la teva operació
Una mamografia pot ser necessària abans de la operació.
Es important seguir les instruccions que et donarà el cirurgià. Poden incloure hàbits de menjar, beure, fumar, prendre i evitar certes medicacions i suplements vitamínics.
Si fumes, és important deixar-ho almenys durant 2 setmanes abans i després de la operació, ja que fumar redueix el reg sanguini de la pell, i pot interferir en la cicatrització de la pell.
Normalment, només és necessari estar una nit a l’hospital.  Es important que algú et porti a casa després de la operació, i que tinguis assistència a casa durant un o dos dies.

La reducció de mama
La tècnica més utilitzada consisteix en fer una incisió en forma d’àncora que envolta el mugró, s’estén cap avall de manera vertical, i segueix la corba natural sota el pit. El cirurgià treu l’excés de greix, teixit glandular i pell, i situa el mugró en la nova posició. A continuació dona forma a la mama ajuntant la pell dels dos costats del pit, envoltant el mugró. A vegades és necessari utilitzar liposucció per treure greix de l’aixella, o per millorar la forma del pit.  

Després de la operació
Et despertaràs portant un sostenidor quirúrgic sobre les gasses, i a vegades és necessari un drenatge a cada pit durant un dia o dos, per treure restes de sang i fluid. Et sentiràs cansada i amb molèstia o dolor que pot durar de 24 a 48 hores. Normalment es poden alleujar els símptomes amb analgèsics que el teu cirurgià et prescriurà. Al cap d’uns dies les gasses es treuen i es manté el sostenidor quirúrgic. Les noves tècniques redueixen les molèsties post operatives però encara es pot notar dolor, sensació de cremor en la zona del mugró, inflamació, anestèsia temporal i petites hemorràgies. Els hematomes solen durar una o dos setmanes. A mesura que els dies passin, t’aniràs trobant millor. La inflor del pit pot trigar uns dos mesos abans de desaparèixer completament. Si la pell està molt seca, recomanem aplicar cremes hidratants de manera regular, tot i que evitant la zona de les cicatrius. A vegades hi ha reducció de sensibilitat de la pell del pit o mugró, que es sol recuperar de manera progressiva en unes 6 setmanes, tot i que a vegades pot tardar uns 12 mesos, i en casos rars pot ser permanent.

Recuperació
El procés de curació requereix temps i paciència. Segueix les instruccions del teu cirurgià. Al cap d’uns dies és possible que puguis tornar a les teves activitats normals, i que sentis millor després d’una o dos setmanes. Normalment la sensació està augmentada en els pits durant dos o tres setmanes, pel que s’aconsella limitar el contacte físic durant aquest període. Les cicatrius es veuran rosades almenys durant sis setmanes, i al cap d’uns mesos es reduiran en aparença, tot i que no poden desaparèixer totalment.   Els punts es dissolen espontàniament en uns 7 o 10 dies. Exercici físic fort s’ha d’evitar almenys per dues setmanes, però caminar i altres activitats suaus estan bé.
En cas que notis símptomes inesperats com hemorràgia o increment de dolor, no dubtis en contactar el teu cirurgià.

Resultats
La reducció de mama t’allibera immediatament de l’excés de pes, reduint la molèstia física i assolint una nova silueta corporal, més proporcionada . La majoria de dones consideren que el resultat de la operació és molt satisfactòria, tot i que és necessari acostumar-se a la nova situació. Els pits poden tardar 6 mesos o més en adaptar-se completament, i la seva grandària i forma encara pot fluctuar degut a canvis hormonals, de pes, o embaràs.

Font d'informació: arxius de la BAAPS (British Association of Aesthetic Plastic Surgeons), 2017.

< Tornar a Cirurgia Dona

Reserva la teva consulta aquí