NAS
 
 
   

La rinoplàstia és la remodelació quirúrgica del cartílag, os i teixits adjacents del nas per produir una aparença natural i agradable.

Per què una rinoplàstia?
Rinoplàstia és una de les operacions més comuns en cirurgia estètica, i pot reduir o augmentar la mida del nas, efectuar canvis en la punta o el perfil, reduir els forats o canviar l’angle entre el nas i el llavi superior. També pot corregir els resultats d’una ferida o un defecte congènit, i ajudar a respirar millor.

Com saber si la Rinoplàstia està indicada per mi?
La rinoplàstia pot canviar la teva aparença, apropant-la més al teu ideal, i ajudant a millorar la teva autoestima. El que no pot fer és canviar-te totalment, o fer que la gent et tracti diferent. Els millors candidats per rinoplàstia són els que busquen una millora, no la perfecció. Si estàs sana, emocionalment estable i realista, és possible que la rinoplàstia estigui indicada per tu.

Consulta inicial
Bona comunicació amb el teu cirurgià és essencial. Junts, comentareu quin tipus de nas voldries, i el metge farà una avaluació de la teva estructura facial i nasal. Els factors que influeixen en el resultat de la operació són el teu os nasal i cartílag, la forma de la cara, el gruix de la pell, la teva edat i el que esperes de la cirurgia.

El metge et preguntarà detalladament sobre qualsevol condició mèdica que pateixis i que pugui afectar la cirurgia, tal com pressió alta, problemes de coagulació de la sang, o tendència a cicatritzar de manera excessiva. També és important que estigui al corrent de qualsevol ferida o prèvia cirurgia nasal, inclús si fa molt temps. Aconsellem que siguis franca, sobretot en fer-li saber si fumes o prens qualsevol droga o medicació. Per exemple, la aspirina pot causar hemorràgia.

El teu cirurgià t’explicarà detalls de la tècnica utilitzada, anestèsia, on la operació es farà, els riscos i el cost. No dubtis en fer preguntes, ja que és molt important sentir-se adequadament informada abans de fer una decisió.

Preparacions per la teva operació
Es important seguir les instruccions que et donarà el cirurgià. Poden incloure hàbits de menjar, beure, fumar, prendre i evitar certes medicacions i suplements vitamínics.

Fumar: si fumes, és important deixar-ho almenys durant 2 setmanes abans i després de la operació, ja que fumar redueix el reg sanguini de la pell, i pot interferir en la cicatrització de la pell.

Encara que sigui una operació sense estada nocturna a l’hospital, és important que algú et porti a casa després de la operació, i que tinguis assistència a casa durant un o dos dies.

 

Riscos i efectes secundaris
Amb un bon cirurgià, les complicacions solen ser menors. De tota manera, algunes persones es curen i recuperen millor que d’altres, per tant els resultant no es poden preveure totalment. Després de la operació, petites marques vermelles poden aparèixer en la pell, el resultat de vasos sanguinis de la pell danyats, però rarament són permanents.

En més o menys un 10% de casos, una segona intervenció pot ser requerida, per exemple, per corregir una petita deformació.

Les possibles complicacions derivades de la rinoplàstia són: hematoma (hemorràgia sota la pell), dany causat als nervis del nas, infecció i reaccions a la anestesia.

Després de la rinoplàstia
Dins dels forats del nas s’hi ficarà gasa per evitar hemorràgies. La gasa es retira normalment en unes 24 hores. També hi haurà esparadrap i una protecció sobre el pont del nas, que es sol treure en uns 5 dies, junt amb els punts. Si hi ha punts dins del nas, es dissoldran per sí sols.  Es important no mullar la zona fins que els punts s’han retirat.

Inflamació i hematomes solen desaparèixer en 10-14 dies, tot i que en alguns casos, poden passar setmanes o mesos.

Sentiràs el nas bloquejat, com en un constipat fort, durant uns 10-14 dies. Aconsellem però, no mocar-se durant aquest període. Pots utilitzar cotó fluix per netejar el nas de manera suau.

Es normal sentir una mica de molèstia, però no dolor. Si fos així, es poden prendre analgèsics que el metge et prescriurà. En cas que el dolor no passés, és important de contactar el cirurgià immediatament.

Recuperació
Es normal sentir-se afectada per les cicatrius i l’aspecte de la cara durant els primers dies. Recomanem descansar i prendre les coses amb calma, i deixar que el teu cos utilitzi la energia en curar-se. Exercici físic fort s’ha d’evitar almenys per dues setmanes, però caminar i altres activitats suaus estan bé.
La majoria de pacients tornen a les seves activitats normals en uns 14 dies, tot i que a vegades encara hi hagin hematomes visibles. Hi ha maquillatge especial per cobrir les zones afectades que es pot utilitzar.

Recomanem evitar alcohol, saunes i banys de vapor durant unes 4 setmanes, i també evitar prendre el sol durant 2-3 mesos.

Font d'informació: arxius de la BAAPS (British Association of Aesthetic Plastic Surgeons), 2017.

< Tornar a Cirurgia Dona

Reserva la teva consulta aquí