LIPOSUCCIÓ

 
 
   

La segona operació més popular en medicina estètica, consisteix en la extracció del greix subcutani en determinades zones per millorar la forma del cos.

Per què una liposucció?
La liposucció pot millorar l’aparença de zones específiques del teu cos per mitjà de treureteixit gras no desitjat. Es pot extreure greix de zones com l’abdomen, cintura, cul, cames, genolls, turmells, braços, barbeta, galtes i coll. Les tècniques de liposucció s’han refinat considerablement en els darrers anys, resultant en diferents millores: una és la lipoplàstia assistida per ultrasò (ultrasound assisted lipoplasty o UAL), l’altra és la tècnica tumescent. Gràcies a aquestes millores, els resultats de la liposucció són més precisos i la recuperació més ràpida. La liposucció no es un substitut de control de dieta i exercici, però pot reduir teixit gras que no respon a aquests mètodes tradicionals.

Com saber si la liposucció està indicada per mi?
Es important de tenir expectatives realistes abans de decidir-se. La liposucció pot millorar la teva aparença i conseqüentment la autoestima, però no necessàriament pot assolir perfecció. Els millors candidats per a liposucció són individus amb pes corporal mitjà i pell elàstica amb bosses de teixit gras en zones específiques que no responen a dieta i exercici físic. També han de estar sans física i psicològicament. La edat no és massa important, però lògicament, un pacient de més edat tindrà una pell menys elàstica i per tant no pot esperar els mateixos resultats que un altre més jove i amb una pell més ferma.

Consulta inicial
El teu cirurgià farà una avaluació del teu estat de salut, determinarà la posició dels depòsits de teixit gras i la qualitat de la pell. Et recomanarà els diferents mètodes de remodelació corporal, i el que s’ajusti més a les teves necessitats. Recomanem que siguis franca amb els teus objectius. El cirurgià també ho serà, descrivint amb detall el procediment i explicant els riscos i les limitacions.

Preparacions per la teva operació
Segueix les instruccions que el teu cirurgià et donarà referent a beure, fumar, prendre o evitar vitamines, medicacions i suplements alimentaris. Si desenvolupes un refredat o una infecció de qualsevol tipus, sobretot si és cutània, la operació es pot cancel·lar. Fes previsions per que algú et porti a casa després de la operació, i per que tinguis assistència a casa durant un o dos dies.

La liposucció
El teu cirurgià t’informarà de les tècniques utilitzades avui dia i et recomanarà la més adient. Durant una liposucció, es treuen dipòsits localitzats de teixit gras per remodelar una o més àrees del cos. Per mitjà duna petita incisió, un tub estret o cànula s’inserta per aspirar la capa de greix que està sota la pell. Els llocs de les incisions s’escullen amb cura per reduir les cicatrius al màxim. Naturalment, hi ha una quantitat de fluid que es perdrà junt amb el teixit gras. Per tal d’evitar complicacions derivades d’aquesta situació, rebràs fluids intravenosos durant i després de la operació.

 

Riscos i efectes secundaris
La liposucció normalment és segura si la teva salut és bona, el quiròfan està ben equipat i el teu cirurgià té experiència i formació acreditada. Es necessiten habilitats quirúrgiques adients per a treure grans quantitats de teixit gras de manera eficient i segura. S’ha de tenir en ment, però, que inclús amb un cirurgià excel·lent i instal·lacions quirúrgiques modernes, no es pot oferir una garantia. Tot i ser rares, les complicacions poden produir-se. Els riscos augmenten si s’operen varies àrees al mateix temps, o si la zona tractada és extensa i la durada de la operació és llarga. Les complicacions més conegudes són: infecció, retardament en la curació de la pell, formació de coàguls de sang o greix que poden migrar cap als pulmons de manera fatal, pèrdua excessiva de fluids i shock, acumulació de fluids que s’han de drenar, cremades de fricció i altres danys a la pell o als nervis, perforació d’òrgans vitals i reaccions als medicaments utilitzats.

Les cicatrius són petites i el cirurgià les fa en els llocs menys visibles. Tot i això, imperfeccions en la aparença final poden aparèixer: superfície irregular de la pell i asimetries, especialment en pacients amb poca elasticitat o de més edat. Canvis de color de la pell (pigmentació) o falta de sensació pot ocórrer. A vegades és fa necessària una operació addicional.

Després de la liposucció
Es normal que s’hagi de drenar fluid de les incisions. Pot ser que es necessitis roba de compressió elàstica en la àrea tractada durant unes quantes setmanes per reduir la inflamació i ajudar a la remodelació de la pell. No esperis sentir-te i veure’t perfecte immediatament. Les noves tècniques redueixen les molèsties post operatives però encara es pot notar dolor, sensació de cremor, inflamació, anestèsia temporal i petites hemorràgies. Normalment es poden alleujar els símptomes amb analgèsics que el teu cirurgià et prescriurà. A mesura que els dies passin, t’aniràs trobant millor.

Recuperació
El procés de curació requereix temps i paciència. El cirurgià possiblement t’aconsellarà que comencis a caminar tant aviat com puguis per reduir inflamació i prevenir la formació de coàguls a les cames. Al cap d’uns dies és possible que puguis tornar a les teves activitats normals, i que sentis millor després d’una o dos setmanes. Els punts es dissolen espontàniament en uns 7 o 10 dies. Exercici físic fort s’ha d’evitar almenys per dues setmanes, però caminar i altres activitats suaus estan bé.

En cas que notis símptomes inesperats com hemorràgia o increment de dolor, no dubtis en contactar el teu cirurgià.

Resultats
La forma del teu cos serà bastant diferent després de la Liposucció, i les millores s’aniran fent més visibles al cap d’unes 4-6 setmanes, quan la majoria de la inflamació haurà desaparegut. Després d’uns 3 mesos el resultat final es farà visible, tot i que a vegades ha de passar una mica més de temps. La majoria de pacients estan satisfets amb els resultats. Es important seguir una dieta equilibrada i practicar exercici físic moderat per tal de mantenir la teva nova silueta.

Font d'informació: arxius de la BAAPS (British Association of Aesthetic Plastic Surgeons), 2017.

< Tornar a Cirurgia Dona

Reserva la teva consulta aquí