ELEVACIÓ DE MAMA (MASTOPÈXIA)

 
   

Un tractament quirúrgic per elevar i remodelar el pit femení, a vegades amb l’ajuda d’implants.

Per què una Mastopèxia?
L’aparença i fermesa del pit s’afecta amb el pas del temps degut a embaràs, lactància i la força de la gravetat. A mesura que la pell perd elasticitat, el pit comença a descendir. La mastopèxia pot elevar i modificar la forma del pit, tot i que la cirurgia no pot retardar de manera permanent els canvis naturals deguts a la edat. La operació pot també reduir la grandària del mugró i la foscor de la pell del voltant. Si el pit ha perdut volum i es veu més petit que abans, es poden fer servir implants junt amb la mastopèxia per incrementar la fermesa i grandària. Cada cas és individual, i dependrà de la consulta amb el teu cirurgià.

Com saber si la Mastopèxia està indicada per mi?
La operació pot millorar la teva aparença i figura, el que pot tenir un efecte molt positiu en la teva autoestima. Cal tenir en compte però, que no pot canviar totalment el teu físic, o tornar-te la joventut. La pacient ideal és una dona suficientment madura física i emocionalment, que entén els riscos i limitacions de la operació, i que té expectatives realistes. El pits petits i caiguts són el tipus que es beneficien més de la mastopèxia. Qualsevol tipus de mama es pot elevar, tot i que els resultats pot ser que no durin tant en el cas de mames més grans i pesades. Moltes pacients es decideixen per la mastopèxia després de tenir fills i la lactància, degut a l’estirament de la pell del pit i la reducció del seu volum. En cas que tinguis pensat quedar-te embarassada en el futur, recomanem deixar la mastopèxia per més endavant. No és que la operació tingui cap efecte negatiu en la lactància, però un embaràs probablement comportarà estirament de la pell del pit i més reducció del seu volum.

Consulta inicial
Cada pacient i cada cirurgià té una visió personal de quina és la grandària i forma desitjada pel pit. Es, per tant, molt important el comentar amb el teu cirurgià les teves expectatives i objectius de manera franca i oberta. El cirurgià examinarà el teu pit i el fotografiarà, per tenir una referència durant i després de la operació. T’explicarà amb detall les variables que afecten les diferents tècniques quirúrgiques, tal com la teva edat, grandària i forma de la teva mama, i l’estat de la teva pell. També et comentarà si fa falta canviar la posició i grandària del  mugró. El teu cirurgià t’explicarà detalls de la tècnica utilitzada, anestèsia, on la operació es farà, els riscos i el cost. No dubtis en fer preguntes, ja que és molt important sentir-se adequadament informada abans de fer una decisió.

Riscos i efectes secundaris
La mastopèxia no és una operació senzilla, però amb un bon cirurgià, les complicacions solen ser menors. Les complicacions possibles inclouen hemorràgia, infecció, reaccions a l’anestèsia, etc. De tota manera, algunes persones es curen i recuperen millor que d’altres, per tant els resultats no es poden preveure totalment. Les cicatrius són petites tot i que permanents, i solen quedar cobertes pel sostenidor o banyador. El resultat de la operació pot deixar els pits una mica asimètrics, així com també la posició dels mugrons. Es important recordar que la possibilitat de produir llet pot quedar afectada, degut a que la operació treu part del teixit glandular mamari. Algunes pacients experimenten una reducció parcial o total de la sensibilitat del pit o mugró. Una complicació molt rara és la pèrdua de reg sanguini al mugró, el que necessitaria una reconstrucció amb pell de la pacient, provinent d’altres parts del cos.

Preparacions per la teva operació
Una mamografia pot ser necessària abans de la operació.
Es important seguir les instruccions que et donarà el cirurgià. Poden incloure hàbits de menjar, beure, fumar, prendre i evitar certes medicacions i suplements vitamínics.
Si fumes, és important deixar-ho almenys durant 2 setmanes abans i després de la operació, ja que fumar redueix el reg sanguini de la pell, i pot interferir en la cicatrització de la pell.
Normalment, només és necessari estar una nit a l’hospital.  Es important que algú et porti a casa després de la operació, i que tinguis assistència a casa durant un o dos dies.

 

 

La Mastopèxia
La operació normalment dura entre una hora i mitja i tres hores. Hi ha varies tècniques quirúrgiques, tot i la més utilitzada és la de la incisió en forma d’àncora, ja que és la que s’adapta més a la forma natural de la mama, i la que determina la àrea tractada. El cirurgià treu l’excés de pell i elevarà la posició del mugró. La pell del voltant del mugró s’ajuntarà per remodelar el pit. Els punts quirúrgics rodejaran el mugró i seguiran una línia vertical cap a sota el pit.
Hi ha altres opcions de tècnica on les incisions no són tant visibles, ideals per pacients amb pits més petits i menys caiguts. Per exemple, la tècnica concèntrica de mastopèxia o de “donut”, on les incisions són circulars al voltant del mugró.
Si decideixes d’incrementar el volum del pit durant la mastopèxia, un implant mamari es situarà sota el teixit mamari o més profund, sota el muscle pectoral.

Després de la operació
Et despertaràs portant un sostenidor quirúrgic sobre les gasses, i a vegades és necessari un drenatge a cada pit durant un dia o dos, per treure restes de sang i fluid. Et sentiràs cansada i amb molèstia o dolor que pot durar de 24 a 48 hores. Normalment es poden alleujar els símptomes amb analgèsics que el teu cirurgià et prescriurà. Al cap d’uns dies les gasses es treuen i es manté el sostenidor quirúrgic durant 3 o 4 setmanes. Les noves tècniques redueixen les molèsties post operatives però encara es pot notar dolor, sensació de cremor en la zona del mugró, inflamació, anestèsia temporal i petites hemorràgies. Els hematomes solen durar una o dos setmanes. A mesura que els dies passin, t’aniràs trobant millor. La inflor del pit pot trigar uns dos mesos abans de desaparèixer completament. Si la pell està molt seca, recomanem aplicar cremes hidratants de manera regular, tot i que evitant la zona de les cicatrius. A vegades hi ha reducció de sensibilitat de la pell del pit o mugró, que es sol recuperar de manera progressiva en unes 6 setmanes, tot i que a vegades pot tardar uns 12 mesos, i en casos rars pot ser permanent.

Recuperació
El procés de curació requereix temps i paciència. Segueix les instruccions del teu cirurgià. Al cap d’uns dies és possible que puguis tornar a les teves activitats normals, i que sentis millor després d’una o dos setmanes. Normalment la sensació està augmentada en els pits durant dos o tres setmanes, pel que s’aconsella limitar el contacte físic durant aquest període. Les cicatrius es veuran rosades almenys durant sis setmanes, i al cap d’uns mesos es reduiran en aparença, tot i que no poden desaparèixer totalment.   Els punts es dissolen espontàniament en uns 7 o 10 dies. Exercici físic fort s’ha d’evitar almenys per dues setmanes, però caminar i altres activitats suaus estan bé.
En cas que notis símptomes inesperats com hemorràgia o increment de dolor, no dubtis en contactar el teu cirurgià.

Resultats
La majoria de dones consideren que el resultat de la operació és molt satisfactòria, tot i que és necessari acostumar-se a la nova situació. Les cicatrius poden ser visibles i aparèixer vermelles o dures al tacte durant mesos. De manera gradual però, es faran menys visibles i primes. Es important recordar que els efectes de la gravetat, embaràs, lactància i fluctuacions de pes corporal facilitaran la baixada del pit tard o d’hora, tot i que les mastopèxies amb implant mamari solen tenir resultats més duradors.

Font d'informació: arxius de la BAAPS (British Association of Aesthetic Plastic Surgeons), 2017.

< Tornar a Cirurgia Dona

Reserva la teva consulta aquí