AUGMENT DE MAMA

 
   

Un tractament quirúrgic per augmentar la grandària i forma del pit femení amb l’ajuda d’implants

Per què un augment de mama?
L’augment de mama es fa per varies raons:

  • Per millorar la forma del cos femení quan, per raons personals, la pacient es veu els pits massa petits
  • Per reparar la pèrdua de volum del pit després de l’embaràs
  • Per equilibrar una diferència de volum entre les dues mames
  • Com a reconstrucció després d’una operació o accident

Un cop els implants s’han introduït, la mida del pit incrementa una o més mides de sostén.

Com saber si l’augment de mama està indicat per mi?
L’augment de mama pot ajudar-te a assolir una aparença rejovenida i més atractiva, i això pot fer-te sentir millor. Recorda que no pot canviar totalment la teva aparença ni recuperar la joventut. És molt important el comentar amb el teu cirurgià les teves preferències i dubtes en detall, abans de decidir. Les millors candidates per a l’augment de mama són pacients sanes física i psicològicament, amb expectatives realistes. Aconsellem que esperis millores derivades de la cirurgia, no perfecció.

Implants
Els implants de mama són fets de silicona cohesiva, amb un centre de gel de silicona mèdica. Hi ha evidència científica a llarg termini que demostra que la silicona mèdica és la substància menys reactiva de totes les utilitzades en cirurgia estètica.  La majoria de pacients troben que els implants de silicona són els que donen a la mama l’aparença i tacte més naturals.

Riscos i efectes secundaris
L’augment de mama és una de les operacions més segures i amb menys incidència de complicacions. Tot i això, qualsevol tractament quirúrgic implica un risc. El problema més conegut és la contractura capsular, que és teixit cicatritzat que es forma al voltant de l’implant, i que pot fer el pit dur al tacte. Per resoldre la situació, normalment es treu el teixit capsular. A vegades però, s’ha de canviar o treure l’implant.

Altres possibles riscos són: hemorràgia, formació d’hematomes, infeccions, canvis en la sensibilitat del pit, etc.

No hi ha evidència que els implants mamaris afectin negativament la fertilitat, embaràs o la lactància. Si has donat el pit uns mesos abans de la operació, pot ser que produeixis llet durant uns dies després de l’augment mamari. Tot i que pot causar molèstia, es pot tractar amb medicació.

A vegades els implants es poden trencar, degut a accidents o compressió normal. Si el gel de silicona s’escapa i travessa la càpsula de teixit cicatritzat, pot estimular la formació de noves cicatrius i canviar la forma i tacte del pit. En aquests casos rars, pot ser necessari una nova operació per intentar treure el nou teixit i el gel provinent de la ruptura.

No hi ha evidència científica que els implants mamaris estiguin connectats al càncer de mama, tot i que, quan es faci una mamografia rutinària, s’ha de fer saber al radiòleg si la pacient porta implants.

Consulta inicial
El cirurgià avaluarà el teu cas particular i estat de salut, i et recomanarà la tècnica més adient, tenint en compte la teva edat, elasticitat de la pell. Si la mama està caiguda, pot ser que et recomani també una elevació mamària o mastopèxia. És important de comentar amb franquesa les teves expectatives, i de comunicar al cirurgià si fumes, prens medicació, vitamines o drogues. El cirurgià t’explicarà amb detall el tipus d’anestèsia utilitzat, i l’hospital on es durà a terme la operació.

 

Preparacions per la teva operació
Segueix les instruccions que el teu cirurgià et donarà referent a beure, fumar, prendre o evitar vitamines, medicacions i suplements alimentaris. Si desenvolupes un refredat o una infecció de qualsevol tipus, sobretot si és cutània, la operació es pot cancel·lar. Fes previsions per que algú et porti a casa després de la operació, i per que tinguis assistència a casa durant un o dos dies.

L’augment de mama
La operació dura més o menys una hora i mitja. El mètode d’introducció del implant dependrà de la teva anatomia, preferències i recomanacions del cirurgià. Una petita incisió es pot fer sota el pit, al voltant del mugró o a l’aixella. Aquesta última és normalment la tècnica recomanada, per ser la més avançada i per no deixar la cicatriu en un lloc visible. També és la que proporciona resultats més naturals, i amb menys molèstia o dolor durant la recuperació. La introducció del implant es guiarà amb l’ajuda d’una petita càmera (endoscòpia), i es situarà a sobre del muscle pectoral, després d’haver creat una petita cavitat per acomodar-lo. A vegades, el implant es pot posar sota el muscle. Per evitar la acumulació de fluids, es sol deixar un drenatge durant unes hores. Els punts es solen dissoldre espontàniament al cap d’uns dies.

Després de la operació
Et sentiràs cansada i amb molèstia o dolor que pot durar de 24 a 48 hores. Normalment es poden alleujar els símptomes amb analgèsics que el teu cirurgià et prescriurà. Al cap d’uns dies les gasses es treuen i es posa un sostén quirúrgic. Les noves tècniques redueixen les molèsties post operatives però encara es pot notar dolor, sensació de cremor en la zona del mugró, inflamació, anestèsia temporal i petites hemorràgies. Els hematomes solen durar una o dos setmanes. A mesura que els dies passin, t’aniràs trobant millor. La inflor del pit pot trigar uns dos mesos abans de desaparèixer completament.

Recuperació
El procés de curació requereix temps i paciència. Segueix les instruccions del teu cirurgià. Al cap d’uns dies és possible que puguis tornar a les teves activitats normals, i que sentis millor després d’una o dos setmanes. Normalment la sensació està augmentada en els pits durant dos o tres setmanes, pel que s’aconsella limitar el contacte físic durant aquest període. Les cicatrius es veuran rosades almenys durant sis setmanes, i al cap d’uns mesos es reduiran en aparença, tot i que no poden desaparèixer totalment.

Els punts es dissolen espontàniament en uns 7 o 10 dies. Exercici físic fort s’ha d’evitar almenys per dues setmanes, però caminar i altres activitats suaus estan bé.

En cas que notis símptomes inesperats com hemorràgia o increment de dolor, no dubtis en contactar el teu cirurgià.

Resultats
La majoria de dones consideren que l’augment de mama ha estat una experiència molt satisfactòria. La decisió de incrementar la grandària dels pits és molt personal. No tothom ho veu de la mateixa manera. El fet important és que, si has assolit l’objectiu que buscaves, llavors la operació ha estat un èxit.
Recomanem examinacions regulars amb el teu cirurgià i, en els grups d’edat adients, mamografies regulars per assegurar que no hi ha complicacions.

Font d'informació: arxius de la BAAPS (British Association of Aesthetic Plastic Surgeons), 2017.

< Tornar a Cirurgia Dona

Reserva la teva consulta aquí