ABDOMINOPLÀSTIA
 
   

Cirurgia per eliminar excés de greix i pell al voltant de la panxa, tensant els músculs de sota i millorant l’aparença de la zona abdominal.

Per què una Abdominoplàstia?
La abdominoplàstia és un procediment quirúrgic major que permet reduir considerablement una panxa sortida. El resultat pot proporcionar una gran millora estètica, tot i que les cicatrius poden ser bastant extenses. Cada cas és individual, i dependrà de la consulta amb el teu cirurgià.

Com saber si la Abdominoplàstia està indicada per mi?
Si estàs sana en general però t’afecta una gran quantitat de greix al voltant de la panxa, o la pell que ha perdut elasticitat no millora amb dieta i exercici, la abdominoplàstia pot ser una opció. Aquest procediment és molt útil si després del embaràs, la pell abdominal s’ha donat més enllà del punt on podria retornar a l’estat inicial. En pacients de més edat, la pèrdua d’elasticitat de la pell ve acompanyada d’un petit grau d’obesitat. Tot això també es pot millorar.
Pacients que volen perdre pes, es recomana que ho facin abans de considerar cirurgia. En cas de tenir plans per un altre embaràs, també recomanem esperar. Si tens antecedents de cicatrius prominents després d’una operació, el cirurgià pot ser que et recomani no considerar la abdominoplàstia, degut al risc de resultar amb cicatrius massa visibles.
La abdominoplàstia pot millorar molt la teva aparença i tenir un efecte positiu en l’autoestima. Es molt important el comentar de manera franca amb el teu cirurgià les teves expectatives.

Consulta inicial
Es molt important el comentar amb el teu cirurgià les teves expectatives i objectius de manera franca i oberta. El cirurgià farà una avaluació del teu estat de salut, examinarà el teu abdomen i el to de la pell i et fotografiarà, per tenir una referència durant i després de la operació. T’explicarà amb detall les diferents tècniques quirúrgiques. Per exemple, si la majoria del teixit gras està sota el melic, una abdominoplàstia parcial o mini pot ser suficient. Una altra opció pot ser abdominoplàstia total o parcial, conjuntament amb liposucció de la zona dels malucs, per millorar la silueta corporal. A vegades, tant sols la liposucció és necessària per assolir els teus objectius. El teu cirurgià t’explicarà detalls de la tècnica utilitzada, anestèsia, on la operació es farà, els riscos i el cost. No dubtis en fer preguntes, ja que és molt important sentir-se adequadament informada abans de fer una decisió.

Riscos i efectes secundaris
Cada any es duen a terme amb èxit milers d’abdominoplàsties. No és una operació senzilla, però amb un bon cirurgià, les complicacions solen ser menors. Les complicacions possibles inclouen hemorràgia, embolisme, infecció, reaccions a l’anestèsia, etc. Les infeccions es tracten amb antibiòtics i a vegades és necessari afegir un drenatge, el que pot incrementar la teva estada a l’hospital. Per tal de reduir el risc d’embolismes, aconsellem que t’aixequis i et moguis tan aviat com et sigui possible després de la operació. Una altre complicació possible és la cicatrització deficient, que pot deixar marques visibles i pot requerir una segona operació. Algunes persones es curen i recuperen millor que d’altres, per tant els resultats no es poden preveure totalment.

 

 

Preparacions per la teva operació
Es important seguir les instruccions que et donarà el cirurgià. Poden incloure hàbits de menjar, beure, fumar, prendre i evitar certes medicacions i suplements vitamínics.
Si fumes, és important deixar-ho almenys durant 2 setmanes abans i després de la operació, ja que fumar redueix el reg sanguini de la pell, i pot interferir en la cicatrització de la pell. També és important de no prendre el sol en la zona a operar. Si desenvolupes una infecció abans de la operació, el teu cirurgià probablement t’aconsellarà posposar-la. S’utilitza anestèsia general.
Normalment, és necessari estar dos nits a l’hospital.  Es important que algú et porti a casa després de la operació, i que tinguis assistència a casa durant un o dos dies.

La Abdominoplàstia
Una abdominoplàstia total dura normalment 2-3 hores, i una parcial, 1-2 hores. El cirurgià fa una incisió que va de maluc a maluc, just sobre el pubis. Una segona incisió es fa per alliberar el melic del teixit voltant. Amb una abdominoplàstia parcial, la incisió és molt més curta i pot ser que el teixit del melic no es toqui, tot i que pot acabar en una posició diferent, un cop la pell s’ha tibat i suturat.
Després, el cirurgià separa la pell abdominal per accedir al muscles de la panxa. Els muscles es tensaran i canviaran de posició per mitjà de sutures quirúrgiques, el que donarà a l’abdomen i la cintura una forma més estètica. L’excés de pell s’elimina, un nou forat es crea pel melic, i es tanca el teixit restant.  Finalment, es posen bandatges i un drenatge temporal per eliminar l’excés de fluid.

Després de la operació
La panxa estarà inflada durant els primers dies. Et sentiràs cansada i amb molèstia o dolor. Normalment es poden alleujar els símptomes amb analgèsics que el teu cirurgià et prescriurà. Depenent del tipus d’abdominoplàstia, pot ser que et quedis a l’hospital un o dos dies. El teu cirurgià et donarà instruccions referent a dutxar-te i tenir cura dels bandatges i drenatges. En cas que hi hagi hematomes, aquests solen durar una o dos setmanes. A mesura que els dies passin, t’aniràs trobant millor. Tot i que no et podràs aixecar immediatament després de la operació, és aconsellable començar a caminar el més aviat possible. Els bandatges que cobreixen la zona de les incisions es substitueixen per roba de suport especialitzada també al cap d’uns dies. Si la pell està molt seca, recomanem aplicar cremes hidratants de manera regular, tot i que evitant la zona de les cicatrius.

Recuperació
El procés de curació requereix temps i paciència. Segueix les instruccions del teu cirurgià. Al cap d’unes dos setmanes és possible que puguis tornar a les teves activitats normals, tot i que a vegades això és al cap de tres o quatre setmanes. Les cicatrius semblarà que empitjoren en aparença durant els primers dos o tres mesos. Això és normal, ja que només al cap d’uns nou mesos o un any començaran a millorar, tot i que no poden desaparèixer totalment. Els punts es dissolen espontàniament en uns 7 o 10 dies. Exercici físic fort s’ha d’evitar almenys per dues setmanes, però caminar i altres activitats suaus estan bé.
En cas que notis símptomes inesperats com hemorràgia o increment de dolor, no dubtis en contactar el teu cirurgià.

Resultats
La majoria de pacients consideren que el resultat de la abdominoplàstia és molt satisfactori, tot i que és necessari acostumar-se a la nova situació. De manera gradual, les cicatrius es faran menys visibles i primes. Es important recordar que els resultats normalment duren molt de temps, mentre es porti una dieta equilibrada i exercici regular.

Font d'informació: arxius de la BAAPS (British Association of Aesthetic Plastic Surgeons), 2017.

< Tornar a Cirurgia Dona

Reserva la teva consulta aquí